Under modeveckan presenterades i sedvanlig ordning tolv nya modemärken som kandidater för Årets Rookies.
Moderådets projekt Årets Rookies är ett forum med syfte att stötta mindre modeföretag i deras etablering på marknaden genom olika projekt, nätverk och aktiviteter. Fem av dessa modemärken nomineras under augusti till Årets Rookies och en av dessa har möjlighet att vinna.
På Drottninggatan 81b, i porten bredvid Svenska Moderådet visade samtliga kandidater sina kollektioner för press, modefolk och allmänhet under den 7-8 februari.
Av de tolv kandidater som visades finns tre som jag här vill nämna och som direkt berörde mig och fick mig intresserad.

Johanna Pihl. Hon arbetar mycket hantverks- och skräddarmässigt med vackra sidenmaterial och fina genomtänkta detaljer. Det finns en röd tråd genom denna lilla kollektion vilket tilltalar mig mycket.
Plaggen är sammanlänkade i s.k. ”cut & sewn” med ett grafiskt uttryck i svart, vitt och guld/camel-ton.
Proverna är mycket fint framtagna av sömmerska. Det som får mig att känna viss osäkerhet är hur kommersiellt genomförbart detta är i produktion. Det finns en tendens till Haute Couture (och det är härligt!) men tyvärr håller kanske inte det hela vägen om man har för avsikt att bli kommersiell och tjäna pengar.

Caroline Kummelstedt. Vackert, kvinnligt, sensuellt, dramatiskt och samtidigt kommersiellt. Det här tycker jag mycket om. Hon frammanar en känsla av svunna tider men lyckas ändå skapa något nytt.
Här syns mycket sidenmaterial, ull och päls vilket i sig känns retrohärligt! Det är inte betoning på ”vardagskläder” men där finns både blusar, stickade jumprar och ullkappor som väl passar en kvinna som vill vara snygg och kvinnlig i vardagen. Mer sådant till mänskligheten!

Stutterheim rain coats. Jord, vatten, luft! Så enkelt och ändå så rätt. Den klassiska fiskarregnrocken i självklara färger. Varken mer eller mindre, men inpackad med genomtänkta labels och logo och dessutom producerad i Sverige. Utöver detta presenteras bl.a. en klassisk bilrock och en regn-cape. Som den naturmänniska jag är (när jag inte drar på mig Caroline Kummelstedts vackra blusar och klänningar) så tycker jag detta känns väldigt rätt! Det är dags för en ny hovleverantör för regnrockar och det är dags för alla (!) att införskaffa denna retroprodukt i sin garderob!

Caroline Kummelstedt

Stutterheim